hu de en cz

TÚRAVEZETÉS a FERTŐ-TÁJON HATÁRON INNEN ÉS TÚL..

Tislér Dia természetvédelmi mérnökként lelkesedésével megmutatja a Fertő-tájon itthon és Ausztriában..

https://fertotajtura.hu

Tislér Diána vagyok. 2016 májusa óta egyéni vállalkozásban vezetek túrákat a Fertő-tájon és a Hanságban határon innen és túl.2018 óta már a Lajta hegység natúrparkjában is vannak meghirdetett programjaim.

 2013-ban jöttem erre a vidékre, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban kezdtem itteni tevékenységemet. Egyébként pedig a Bakonyban nőttem fel. Sokan kérdezték már, hogy hogyan tudtam „ott hagyni” a Bakony „hegyeit”, erdőségeit, szurdokait, a Cuha patak völgyét…

Én úgy gondolom, hogy a világunk ajándék számunkra, és akármerre is megyünk, mindenhol megtalálhatjuk a természet szépségeit.

Szüleim korán elültették bennem a természet iránti szeretetet, sokat barangoltunk a Bakony erdeiben. Igazából “Észak-nyugat dunántúlinak” tartom magam.

Egyik nagyanyám balatoni volt, rajongott a virágok iránt; imádta a minden évben visszatérő fecskéit, akiket akár a vízisiklótól is megóvott. Apai nagyapám mivel – családunk utolsó – földet művelő parasztembere volt, sokat volt kinn a földeken. Most már értem miért mondta folyton azt, hogy csak a „földre vigyázzatok”.
Édesapám így nőtt fel és lett a vadak őre a Bakonyban. Ő az az ember, aki abban segített, hogy ne csak egyféle „szemüvegen” át nézzem a természeti világunkat érő emberi hatásokat.

Édesanyám rábaközi, aki megmutatta nekem: a természet akkor is szép és szerethető, ha „csak” síkvidéken terül el és hogy mindent „józan paraszti ésszel” kell megérteni. Ő egyébként szakács, mindkét nagyanyámmal egyetemben- fantasztikus ételei formálták ízlésemet, és megmutatta mit is értünk a „finom” fogalom alatt. Így merem ajánlani azokat (!) az éttermeket, amelyek szerintem -valóban minőségi – helyi hagyományokat követő étkeikkel várják vendégeiket itt a Fertő-tájon. Így álmodtam meg kedvenc programomat, amit a „Lovaskocsikázás madárlessel és kóstolóval a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba”.

Fontosnak tartom a családi gyökereimet, és máig is úgy vallom; nem lennék most a természet állhatatos szószólója, ha nem neveltek volna érzékennyé a természet iránt. Szerintem ez nagyon fontos, hogy a mai gyerekeket már kis gyerekkortól kezdve a természet védelmére neveljék. Én –mint túravezető- már csak a következő „tanító” vagyok, aki arra épít, ami már el van ültetve. De ha nem lenne elültetve – kihívás számomra- és megpróbálom felnyitni azokat a szemeket!

Szószólónak, közvetítőnek tartom magam a laikusok és a tudományos munkát végzők között. Igazából „tolmács” vagyok.  Szeretem a hivatásomat, mert mindig más, változatos! Folyamatosan oktat, tanít a természet!

Tudomásom szerint, én vagyok az első magyar állampolgár, aki az osztrák nemzeti parknál elvégezte, és jó minősítésű vizsgával zárta az általuk szervezett túravezetői tanfolyamot. Rengeteg ismerettel gazdagodtam ez idő alatt. Ezért nagyon hálás vagyok a Teremtőnek és mindenkinek, aki ebben segített, biztatott és támogatott. 
Így lehetőségem nyílt a határ mindkét oldalán hivatalosan vezetni túrákat. Magyar és német nyelven egyaránt. Nem véletlen lett a vállalkozásom szlogenje: „A természet nem ismer határokat!”. Nem számít semmi mesterséges határ: a természet „nevetve” átlép rajta. De azt is jelenti, hogy a természeti programoknak nincs „szezonja”! A Fertő-táj egész évben kínál látnivalót!

Jó kapcsolatot ápolok az itt elterülő nemzeti parkokkal, szállásadókkal, éttermekkel illetve egyéb szolgáltatókkal, programadókkal.

Úgy vélem közös a célunk: a táj vendégeinek és helyi lakosainak megmutatni milyen gyönyörű és érdekfeszítő a minket körülvevő természeti világunk és ehhez kapcsolódó – ma is élő hagyományaink.

Minden egyes program egyben nekem is egy új lehetőség. hogy felfedezzem „ A természet (valóban) nem ismer határokat!”

Sok szeretettel várok mindenkit programjaimon!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Állásajánlatok
Tovább
Útvonal

Tornácos Hotel - 9437 Hegykő, Kossuth L. u. 74. TEL.: +36 99 540 200 FAX: +36 99 540 209 E-mail: tornacos@tornacos.hu

webfejesztés:
design:
szállás, fertőpart, étterem, hegykő, panzió, szoba