hu de en cz

SOPRONI LÁTNIVALÓK, MÚZEUMOK, KIRÁNDULÁSI LEHETŐSÉGEK

Szinte felsorolni is nehéz Sopron, a hűség városának számtalan látnivalóját, történelmi nevezetességét, kirándulási- és kulturális lehetőségét. Amellett, hogy Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki településének számít, egész évben tartalmas programokkal, természeti kincsekkel, változatos úticélokkal várja az idelátogatókat.

MÚZEUM NEGYED 

A soproni Fő téren található Múzeumnegyed egyike az ország legigényesebben kialakított múzeumegyütteseinek, mely egyszerre nyújtja a modernség élményét és a múlt élvezetét minden betérőnek. Négy ikonikus műemléképület, a Storno-ház, a Tábornok-ház,  a Fabricius-ház és a Tűztorony összekapcsolásával, a belváros szívében jött létre. A Sopron és történelmét az őskortól napjainkig felölelő korábbi, közkedvelt kiállítások mellett hat új tárlat és látványosság várja a látogatókat.

LENCK-VILLA

Újra régi pompájában tündököl Sopron egyik ékköve, a közelmúltban felújított Lenck-villa. A nagypolgári, historizáló épület modern kiállítótereiben a Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című új tárlattal várja Önöket a Soproni Múzeum.  

A kiállítás műfaja néprajzi, de merőben eltér a megszokottól:
Arról mesél, hogy hol és hogyan találkozik össze a kézműves és a városi nagypolgár életvilága. Az elbűvölően szép nagypolgári villaépületben a múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyai, a kézműves műhelyek világa elevenednek meg, régi mesterségek kelnek életre. A cselekmény pedig egy családi esküvő, amely megidézi a kor illemét, öltözködési, étkezési és viselkedési szokásait: a villát benépesítő nagypolgári család és személyzetük lázasan készülődik lányuk, Liza esküvőjére, járják a műhelyeket, hogy a nagy napra, mikor az ifjú pár örök hűséget esküszik egymásnak, minden készen álljon.

KÖZPONTI BÁNYÁSZATI MÚZEUM 

A Központi Bányászati Múzeum középkori eredetű, patinás épületben található, mely a 18. században került az Esterházy-család birtokába. Az intézmény kutatatási területe 1918-ig a történelmi Magyarország, a továbbiakban pedig a mai ország bányászatát foglalja magában. Ennek megfelelően a kiállítás az I. világháborúig az egész Kárpát-medence  bányászatát mutatja be. Egy rövid, didaktikus felépítésű pénztörténeti kiállítást is látható.

MACSKAKŐ GYERMEKMÚZEUM

A Gyermekmúzeum régi korok mindennapi életét mutatja be az egykor és a ma használatos tárgyakon keresztül. A gyermekek saját módszereikkel, játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát. A tárlaton a gyermekek napirendjéhez egykor használt tárgyak jelennek meg. Ezek a múzeum különböző gyűjteményeiből származnak és hagyományos tárolókban kaptak helyet, a római kortól kezdve napjainkig. A műtárgyakat rövid leírások, érdekességeket felvillantó szövegek kísérik. A Macskakő különlegessége, hogy a tematikusan elrendezett tárolók mögött egy belső, interaktív tér nyílik meg, ahová be lehet bújni, ahol a kicsik érzékszervei megmozgatásával és játékos feladatok segítségével játszva tanulhatnak a kiállítótérben.

SCARBANTIA FÓRUMA: ARCHEOLÓGIAI MÚZEUM

Sopron belvárosa alatt négy méter mélyen a római kori Scarbantia romjai húzódnak. Az Új utca - Szent György utca sarkán álló Vasalóház pinceszintjén, a Tourinform iroda alatt, a scarbantiai fórum déli részletét tekinthetik meg a Látogatók.

KÁROLY-KILÁTÓ: KŐHALMY VADÁSZATI MÚZEUM és BOSZORKÁNY MESEÖSVÉNY 

A Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye. Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes, aszfaltos sétaút vezet a kilátóhoz, a Boszorkány meseösvénnyel szegélyezve, a Lővérek kristálytiszta levegőjű erdein át.

A Soproni Parkerdőben a Boszorkány meseösvény végén, a Károly-kilátó szomszédságában található a Kőhalmy Vadászati Múzeum, amely segít az érdeklődőknek megismerni és eligazodni a természet világában. A faszerkezetű épületben berendezett múzeum elsősorban a gyerekeket célozta meg, ahol  interaktív eszközök használatával szerezhetnek ismereteket környezetük természeti értékeiről. 

A meseösvény 8 állomásán kijelölt feladatok megoldása közben rengeteg élménnyel és új ismeretekkel gazdagodnak a bátor kincskeresők. Az ösvény végén nagy területű erdei játszótér várja az izgalmas túra résztvevőit.

ERDŐ HÁZA ÖKOTURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT ÉS VADASPARK

A hamisíthatatlan erdei élményt magába sűrítő bemutatóterem és a rejtett életet élő hazai vadfajokat bemutató kültéri parkosított terület oktatási célok megvalósulását is szolgálja a közel két hektáros területen. A főépület termei interaktív eszközökkel felszereltek, amelyek az erdei életközösséget részleteiben szemléltető  kiállítással együtt, felejthetetlen élményt nyújtanak a Látogatóknak. 

A büfé fedett teraszát a kültéri bemutatótérrel fahíd-sétány kapcsolja össze,  amelyről kényelmesen megismerhetők Magyarország vadon élő nagyvadfajai, mint a dám és gímszarvasok, őzek, muflonok, vaddisznók és számos apróvadfaj.

A Soproni-hegység Muck (522 m) magaslata a várostól DNy-i irányban helyezkedik el. A Károly-magaslati parkolótól közúton (3 km) és több turistaúton is elérhető. Forrás: www.taegrt.hu

BOTANIKUS KERT 

A soproni egyetem területét 1897-1898-ban a kastélyparkokhoz hasonlóan arborétumszerűen fásították be. A park igen változatos növényállománnyal rendelkezett. A fák már abban az időben szemléltető táblákkal voltak ellátva. Fehér Dániel kezdeményezésére 1922-ben megkezdődött a park erdészeti botanikus kertté való átalakítása. A kert azóta többször bővült, jelenlegi területe 17,2 hektár.

A botanikus kert kialakításától kezdve számos eredeti termőhelyről begyűjtött növényfajjal gyarapodott / gyarapszik. A kert növényzetének változatosságának és a sok fenyő telepítésének eredményeként fokozatosan benépesült madarakkal, így ma gazdag védendő madárvilággal rendelkezik.  A kertben elhelyezett szobrok emléket állítanak azoknak, akik a magyar bányászati, kohászati, és erdészeti oktatásért a legtöbbet tették. Forrás: www.sopronikirandulas.hu

TARÓDI VÁR

A soproni Taródi-vár a magyarországi vízionális építészet jelentős alkotása.  Nevét építőjéről és tulajdonosáról, Taródi Istvánról kapta. A vár építője, id. Taródi István 1925-ben született és 2010 februárjában, 85 éves korában hunyt el. A huszadik életévéhez közeledő Taródi István 1945-ben, szülei telkén kezdte építeni első várát. Ez egy nyolc méter magas favár volt, amit használt faanyagokból állított össze. Az építkezést 1946-ban fejezte be, amikor megnősült. Elhatározta, hogy ha sikerül a Lövérekben telket vennie, akkor lebontja a favárat, és immár a saját telkén állítja fel újra. Forrás: wikipedia 

Sopronban továbbá:

PÉK MÚZEUM, ARANY SAS PATIKAMÚZEUM, SOPRONI BOBPÁLYA,  LŐVER USZODA, JÁTSZÓHÁZ: JÁTÉKSZIGET SOPRON

További információkért, kérjük, látogasson el az alábbi honlapra:

www.sopronimuzeum.hu

www.visitsopron.com

Hírlevél feliratkozás
Állásajánlatok
Tovább
Útvonal

Tornácos Hotel - 9437 Hegykő, Kossuth L. u. 74. TEL.: +36 99 540 200 FAX: +36 99 540 209 E-mail: tornacos@tornacos.hu

webfejesztés:
design:
szállás, fertőpart, étterem, hegykő, panzió, szoba