Kedves Tornácos!Tegnap este Önöknél vacsoráztunk!Nagyon elégedettek voltunk az étellel.A környezet gyönyörű!A mosolygós pincérfiú nagyon kedves volt.Kérem,fogadják elismerésünket.Ránézve honlapjukra egy nagyon szép, hangulatos helyet látunk,ahová érdemes elmenni.Egyszer mi is az Önök vendégei szeretnénk lenni.Üdvözlettel Silingi Anna és Csordás András
Silingi Anna és Csordás AndrásAz egészséges életmód és a tudatos táplálkozás egyik legalapvetőbb kérdése, hogy mi kerül az asztalra és honnan. A minőségi nyersanyagokat és élelmiszereket már nem csak otthonunkban van lehetőségünk körültekintően megválogatni - egyre több étterem fordít arra gondot, hogy vendégeit kiváló minőségű alapanyagokból készült finomságokkal kényeztesse. Természetesen a Tornácos Étterem is erre törekszik, a környék adottságait kihasználva, a családi hagyományokra építve valamint időt, szorgalmat, fáradtságot nem sajnálva a Tornácos kertet gondozva, hogy onnan a zamatos zöldségek és gyümölcsök egyenesen Vendégeink tányérjára kerüljön.
A Tornácos kert megálmodója és létrehozója a Hospely házaspár, Klára és Károly. Számukra a kert, vagy ahogy a horvát ajkú felmenkhőz híven nevezik, a ‘koszácsa’, nem csak munka, hanem elkötelezettség és hűség a családi hagyományok iránt valamint adni vágyás és - néha bizony igen kimerítő - szenvedély.
A Fertő-part falvainak életét mindig is meghatározta a zöldségtermesztés. Annak idején a portéka piacra szállítása létfontosságú jövedelem kiegészítés volt a falusi emberek számára - Klára nagymamája egészen Bécsújhelyig vitte szekéren terményeit -, hiszen számukra a föld jelentette a megélhetést.
A vetés, ültetés, kapálás, egyelés, sorolás, gyomlálás kora tavasztól késő őszig tartó rutinját az egyik generáció a világ legtermészetesebb módján adta tovább a következőnek; a fiatal nemzedék beleszületett és megtanulta a környék zöldségtermelő kultúráját. Ezen generációk közül Kláráék korosztálya talán az utolsó, az ő gyermekeik pedig már csak elvétve öröklik szüleik hagyományait. A Hospely családban is volt egy rövid kiszakadás a korábbi életformából: a Tornácos Ház nyitása 20 évvel ezelőtt a házaspár teljes figyelmét megkívánta. Néhány év elteltével végül újra jutott idő visszatalálni a földhöz, és sikerült belevarázsolni a koszácsába minden családi gyökeret és tudást. Remek lehetőség a Tornácos Étterem számára, hogy a helyben termelt zöldségekből számos éttermi finomság kerüljön a Vendégek asztalára - kiegészülve fűszernövények és ízletes gyümölcsök sokaságával.
A térségben mindig is a leveszöldség termesztése volt a legelterjedtebb. A Fertő tó hordaléka és az abból kialakult ásványi anyagokban gazdag talaj ehhez kiváló termőföldet biztosít elsősorban fehér gyökerű zöldségek számára. Az itt termesztett zeller, répa, karalábé, hagyma, pasztina a fővárosi és külföldi piacokon is méltó hírnévre tett szert; a kereskedők mindig is kivételes figyelmet szenteltek a fogalommá vált hegykői zöldségnek. A Tornácos kert is ezen terményekre épül elsősorban, hiszen ezek a hozzávalók kiváló alapot biztosítanak többek között az ízletes levesek elkészítéséhez. Fontos szempont még, hogy a kertben olyan növények is megteremjenek, melyek a modern konyhához egyaránt passzolnak és nem utolsó sorban idény jellegűek. A korábban nem jellemző növényeket is ontja a koszácsa, úgy mint a cukkinit, édesköményt, mángoldot, bazsalikomot, sütőtököt, hagyma- és salátaféléket, cukorborsót, számtalan paradicsom- és paprika fajtát valamint a fűszernövényeket.
Néhány példát említve a bazsalikomból kiváló peszto készül a tésztákhoz, emellett díszítésre használja a konyha halak és sajtok mellé. Az édeskömény levele szintén díszítéshez kerül felhasználása, de ennél sokkal értékesebb része a gyökere, amelyből igen különleges és kellemes ízű köretet lehet készíteni. A mángoldból főzelék készül, köretek kiegészítéseként kerül a tányérra, tavaszi, nyári ízt varázsolva az ételeknek. A különféle színű koktélparadicsomoktól kezdve, a különleges formájú, szaftos és édes paradicsomokon át az aszalni való vagy eltevő paradicsomokig minden megtalálható a koszácsa és ez által a Tornácos étterem kínálatában. Az édes, csípős, piros, sárga, sötét-és világoszöld színű paprikából lecsófélék kerülnek az asztalra, emellett kiváló alap az ételekhez és a salátákhoz egyaránt. Igen kedvelt alapanyag továbbá a sütőtök valamint szintén jelentős a pasztina, mely a vadas- vagy az Eszterházy mártás alapja.
A citromfű, menta, valamint a gyümölcsök közül az eper, málna, cseresznye, meggy, egres, ribizli, feketeszeder, körte, szilva, alma, szőlő Klára saját kezűleg elkészített lekvárjai és szörpjei alapanyagául szolgálnak, illetve a Tornácos cukrászműhelyében kerülnek felhasználásra a süteményekben és rétesekben, nem utolsó sorban pedig a reggelizőasztal kínálatát színesítik.
Kellemes kóstolgatást kívánunk!