hu de en cz

Mi fán terem a “koszácsa”?

Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás egyik legalapvetőbb kérdése, hogy mi kerül az asztalra és honnan...

Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás egyik legalapvetőbb kérdése, hogy mi kerül az asztalra és honnan. A minőségi nyersanyagokat és élelmiszereket már nem csak otthonunkban van lehetőségünk körültekintően megválogatni - egyre több étterem fordít arra gondot, hogy vendégeit kiváló minőségű alapanyagokból készült finomságokkal kényeztesse. Természetesen a Tornácos Étterem is erre törekszik, a környék adottságait kihasználva, a családi hagyományokra építve valamint időt, szorgalmat, fáradtságot nem sajnálva a Tornácos kertet gondozva, hogy onnan a zamatos zöldségek és gyümölcsök egyenesen Vendégeink tányérjára kerüljön.

 

A Tornácos kert megálmodója és létrehozója a Hospely házaspár, Klára és Károly. Számukra a kert, vagy ahogy a horvát ajkú felmenkhőz híven nevezik, a ‘koszácsa’, nem csak munka, hanem elkötelezettség és hűség a családi hagyományok iránt valamint adni vágyás és - néha bizony igen kimerítő - szenvedély. 

A Fertő-part falvainak életét mindig is meghatározta a zöldségtermesztés. Annak idején a portéka piacra szállítása létfontosságú jövedelem kiegészítés volt a falusi emberek számára - Klára nagymamája egészen Bécsújhelyig vitte szekéren terményeit -, hiszen számukra a föld jelentette a megélhetést.

  

A vetés, ültetés, kapálás, egyelés, sorolás, gyomlálás kora tavasztól késő őszig tartó rutinját az egyik generáció a világ legtermészetesebb módján adta tovább a következőnek; a fiatal nemzedék beleszületett és megtanulta a környék zöldségtermelő kultúráját. Ezen generációk közül Kláráék korosztálya talán az utolsó, az ő gyermekeik pedig már csak elvétve öröklik szüleik hagyományait. A Hospely családban is volt egy rövid kiszakadás a korábbi életformából: a Tornácos Ház nyitása 20 évvel ezelőtt a házaspár teljes figyelmét megkívánta. Néhány év elteltével végül újra jutott idő visszatalálni a földhöz, és sikerült belevarázsolni a koszácsába minden családi gyökeret és tudást. Remek lehetőség a Tornácos Étterem számára, hogy a helyben termelt zöldségekből számos éttermi finomság kerüljön a Vendégek asztalára - kiegészülve fűszernövények és ízletes gyümölcsök sokaságával.

A térségben mindig is a leveszöldség termesztése volt a legelterjedtebb. A Fertő tó hordaléka és az abból kialakult ásványi anyagokban gazdag talaj ehhez kiváló termőföldet biztosít elsősorban fehér gyökerű zöldségek számára. Az itt termesztett zeller, répa, karalábé, hagyma, pasztina a fővárosi és külföldi piacokon is méltó hírnévre tett szert; a kereskedők mindig is kivételes figyelmet szenteltek a fogalommá vált hegykői zöldségnek. A Tornácos kert is ezen terményekre épül elsősorban, hiszen ezek a hozzávalók kiváló alapot biztosítanak többek között az ízletes levesek elkészítéséhez. Fontos szempont még, hogy a kertben olyan növények is megteremjenek, melyek a modern konyhához egyaránt passzolnak és nem utolsó sorban idény jellegűek. A korábban nem jellemző növényeket is ontja a koszácsa, úgy mint a cukkinit, édesköményt, mángoldot, bazsalikomot, sütőtököt, hagyma- és salátaféléket, cukorborsót, számtalan paradicsom- és paprika fajtát valamint a fűszernövényeket.   

Néhány példát említve a bazsalikomból kiváló peszto készül a tésztákhoz, emellett díszítésre használja a konyha halak és sajtok mellé. Az édeskömény levele szintén díszítéshez kerül felhasználása, de ennél sokkal értékesebb része a gyökere, amelyből igen különleges és kellemes ízű köretet lehet készíteni. A mángoldból főzelék készül, köretek kiegészítéseként kerül a tányérra, tavaszi, nyári ízt varázsolva az ételeknek. A különféle színű koktélparadicsomoktól kezdve, a különleges formájú, szaftos és édes paradicsomokon át az aszalni való vagy eltevő paradicsomokig minden megtalálható a koszácsa és ez által a Tornácos étterem kínálatában. Az édes, csípős, piros, sárga, sötét-és világoszöld színű paprikából lecsófélék kerülnek az asztalra, emellett kiváló alap az ételekhez és a salátákhoz egyaránt. Igen kedvelt alapanyag továbbá a sütőtök valamint szintén jelentős a pasztina, mely a vadas- vagy az Eszterházy mártás alapja.

A citromfű, menta, valamint a gyümölcsök közül az eper, málna, cseresznye, meggy, egres, ribizli, feketeszeder, körte, szilva, alma, szőlő Klára saját kezűleg elkészített lekvárjai és szörpjei alapanyagául szolgálnak, illetve a Tornácos cukrászműhelyében kerülnek felhasználásra a süteményekben és rétesekben, nem utolsó sorban pedig a reggelizőasztal kínálatát színesítik. 

Kellemes kóstolgatást kívánunk!

Képek

Hírlevél feliratkozás
Állásajánlatok
Tovább
Útvonal

Tornácos Hotel - 9437 Hegykő, Kossuth L. u. 74. TEL.: +36 99 540 200 FAX: +36 99 540 209 E-mail: tornacos@tornacos.hu

webfejesztés:
design:
szállás, fertőpart, étterem, hegykő, panzió, szoba