hu de en cz

Miért éppen a Fertő tó? Látnivalók, kirándulóhelyek, természet és vidéki báj - 1. rész

A tavaszi napsütést és a kellemes időt kihasználva a Tornácos kis csapata múlt héten felkerekedett, hogy felfrissítse tudását a Fertő-part környékének látnivalóit illetően. Nem csak fantasztikusan éreztük magunkat mindeközben, de azt reméljük, ezentúl még több ötlettel, programajánlattal kedveskedhetünk Vendégeinknek!

A Fertő tó látványosságok szempontjából (is) különleges hely. A magyar és osztrák oldalon egyaránt számos település van, amiket érdemes felkeresni. Mi ezúttal a magyar oldal 10 települését jártuk be alaposan keletről nyugati irányba haladva, a Fertő-Hanság Nemzeti Park festői tájain kezdve kirándulásunkat.

Mexikópuszta bájos kis falva, Fertőújlak, nem tartozik ugyan közvetlenül a Fertő-part települései közé, de egy tó kerülő kerekezés során érdemes az erre vezető útvonalat választani. Ez a néhány kilométeres szakasz a Nemzeti Park esszenciája. A Hanság-főcsatornát keresztezve, Sarródig eljutva megfigyelhetünk ritka növényeket, vízimadarakat (nagy kócsag, bíbic, kanalasgém, nyári lúd), kivételes madárfajokat (réti sas, kékes rétihéja), védett lepkefajokat valamint hagyományos magyar háziállatokat (rackajuh, bivaly, szürke marha) egyaránt. Olyan látogató központok várnak az érdeklődőkre, mint a Kócsagvár és a László Major, az építészet kedvelői pedig a parasztbarokk stílusjegyeit csodálhatják meg Sarródon. Több tanösvény is vezet ezen a páratlanul élmény gazdag tájon. A legtöbb bemutatja a környék élővilágát, gyermekekkel is jól bejárható, így igazi családbarát fertői-tavi kirándulás végigjárni őket!

Az Esterházy-kastélyról híres Fertőd önmagában is számos kulturális és szabadidős programlehetőséget rejt magában, akárcsak a szomszédos Fertőszéplak, ahol vasúti lámpa múzeum és Falumúzeum működik. Barokk templomának alapkövét Széchenyi György tette le a 18. század elején, és a templom eredeti berendezését csodálhatjuk meg napjainkban is. Angyalok őrizte Kálváriája szintén barokk stílusú. A templommal szemben áll a mára leromlott állapotú Széchényi kastély - Fertőszéplak szülötte Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója.

Hegykő egyik legnagyobb vonzereje 55 fokos termálvize. A gyógyforrás elsősorban mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas, de gyomorbántalmak enyhítésére is megfelelő. Egész évben nyitva tartó termálfürdője 1971 óta működik; a pihenni, sportolni és strandolni vágyók kül- és beltéri medencékben élvezhetik a víz gyógyító hatásait.

A falu keleti oldalán a horgászat szerelmesei kapcsolódhatnak ki a 6 hektáros vízfelületű, kivételesen nyugodt környezetben meghúzódó horgásztó mellett.

Hegykő központjában, a Szent Mihály templom közvetlen szomszédságában találjuk a höveji csipkemunkákat kiállító Csipkeházat. A gyönyörűen felújított egykori lakóház kívülről és belülről szemlélve egyaránt különleges élményt nyújt az idelátogatók számára.

A templomtól északra, tehát a tó irányába indulva, a nádasban madármegfigyelő kilátót találunk, az út másik oldalán, az egykori Masina-ház épületében pedig az 1 Csepp Pálinka látvány-pálinkafőzdéjébe térhetünk be egy nem mindennapi pálinkakóstolóra.

Néhány kilométerrel északra a vasfüggöny emlékhelyhez érünk, ahol az egykori határzárról kapunk hiteles képet. Pár lépésre az egykori határfigyelőtől újabb magaslatról csodálhatjuk meg a Fertő-part flóráját és faunáját.

Kirándulásunk felét megtéve, a Tornácos Hotel teraszán pihentünk meg. A kockás terítő mellett házi szörpöt kortyolgatva, a tavaszi napsütést élvezve terveztük meg utunk második felét Fertőhomoktól Fertőrákosig. 

Képek

Hírlevél feliratkozás
Állásajánlatok
Tovább
Útvonal

Tornácos Hotel - 9437 Hegykő, Kossuth L. u. 74. TEL.: +36 99 540 200 FAX: +36 99 540 209 E-mail: tornacos@tornacos.hu

webfejesztés:
design:
szállás, fertőpart, étterem, hegykő, panzió, szoba